کنوز من التراث الاسلامی

پایگاه تَخصُصی کُتُب خَطی و نُسخه شِناسی

کنوز من التراث الاسلامی

پایگاه تَخصُصی کُتُب خَطی و نُسخه شِناسی

کنوز من التراث الاسلامی

پایگاه تَخصُصی کُتُب خَطی و نُسخه شِناسی

دنبال کنندگان ۱ نفر
این وبلاگ را دنبال کنید
تبلیغات
Blog.ir بلاگ، رسانه متخصصین و اهل قلم، استفاده آسان از امکانات وبلاگ نویسی حرفه‌ای، در محیطی نوین، امن و پایدار bayanbox.ir صندوق بیان - تجربه‌ای متفاوت در نشر و نگهداری فایل‌ها، ۳ گیگا بایت فضای پیشرفته رایگان Bayan.ir - بیان، پیشرو در فناوری‌های فضای مجازی ایران
طبقه بندی موضوعی

۰

رساله­ هایی که در این مجموعه از شیخ محمد رضا کلباسی گردآوری شده است و به تصحیح شیخ احمد کلباسی منتشر شده است،عبارت است از:

1.شرح عرفانی غزلیات خواجه حافظ شیرازی؛ در طول تاریخ شخصیت حافظ و بالتبع اشعار او مورد توجه و نقد و بررسی و قضاوت اهل نظر بوده است؛ بعضی او را یک عارف بالله و فانی فی الله دانسته­اند و از اشعار او در رتبه­ای از وحی یاد کرده و وی را لقب لسان الغیب داده­اند، و بعضی دیگر حافظ را یک هنرمند دانسته و معتقداند دیوانش را نباید جدی و سلوک عارفانه دانست، نه آنجا که سخن از عشق و عاشقی و می­گساری دارد و نه آنجا که دم از حب فی الله و سلوک عارفانه می­زند، قدرت حافظ خوب تخیل کردن و عالی شعر سرودن است همین و بس.

گاهی هم حافظ را یک شخصیت دو قطبی دانسته­اند؛ بعضی وقتها حال عرفانی دارد و این طور سالکانه و عارفانه می­سراید، و بعضی وقتها تحت تاثیر لذّات شهوانی و اوج طغیان و بیچارگی غریزه است و آن سبک دیگر می­سراید، این دسته تلاش کرده­اند تضاد اشعار حافظ در دیوانش را اینچنین حل کنند و گفتار او را در حالات مختلف روحی و روانی تحلیل کنند، گاهی او را بر سر بزم شراب و گاهی او را سر سجادۀ نماز و در حال مناجات ببینند.

شخصی دیگر عمر حافظ را به جوانی و پیری تقسیم کرده است؛ آن دسته اشعار عاشقانه و میل به می و باده­گساری و لاابالی گری را از دوران مستی جوانی او برداشت کرده و ابیات الهی و عارفانه (معارف الهی) را صادر از قلب دوران پیری او دانسته­اند.

برای شناخت حافظ، توجه به دوران خودش و زبان معاصرینش در مورد او شاید راه­گشا باشد؛ اولین کسی که دیوان حافظ را جمع­آوری کرده و از معاصرین حافظ است و ظاهراً هم­شاگردی او نیز بوده است محمد گلندام است، وی می­گوید: «استاد ما قوام الدین عبدالله به حافظ اصرار می­کرد که این شعرها را جمع کن، مایۀ افسوس است اگر این اشعار از بین برود، حافظ تعلّل می­کرد (گویا یک حالت عرفانی به او اجازه نمی­داد اینها را جمع کند) تا در سال 792 قمری از دنیا رفت و ما اشعارش را جمع­آوری کردیم». البته این جمع­آور می­گوید: «او اینقدر مشغول مطالعۀ کتب و دواوین عرب و کشاف و مفتاح و مصباح و .... بود که فرصت نداشت.» [1] گویا حافظ را در جایگاه یک مرجع تقلید می­بیند که کثرت مشاغل علمی و مراجعات به وی به او اجازه نمی­دهد تقریرات خود را جمع کند و شاگردان و معاصرین او این کار را انجام دهند.

این معاصر حافظ او را چنین توصیف می­کند: «ذات ملک صفات، مولانا الأعظم السعید، المرحوم الشهید (مقصود شهید عرفان و عشق است) مفخر العلماء، استاد نحاریر العلماء، معدن اللطائف الروحانیة، مخزن المعارف السبحانیة شمس الملّة و الدین محمد حافظ الشیرازی طیّب الله تربته و رفع فی عالم القدس رتبته...»[2]

مرحوم قزوینی از مصححین دیوان حافظ می­گوید: «کاتب دیگری که معاصر حافظ یا قریب به عصر او بوده، پس از استنساخ دیوان حافظ گفته است: تمّ دیوان المولی العالم الفاضل، ملک القرّاء و أفضل المتأخّرین، شمس الملّة و الدین، مولانا محمد الحافظ روّح الله روحه و أوصل فتوحه و نوّر مرقده»[3]

از این تعبیرات روشن می­شود حافظ در عصر خود در زمرۀ علما و فضلا و دانشمندان به شمار می­رفته و حتی او را به عنوان شاعر و عارف توصیف نکرده­اند، بلکه او را حافظ کل قرآن و ملک القرّاء یعنی از قاریان برجستۀ قرآن کریم و مسلّط به انواع قرائات تعریف کرده­اند؛ خود حافظ نیز گفته است:

عشقت رسد به فریاد ار خود به سان حافظ

                                              قرآن ز بر بخوانی با چارده روایت

یکی از استادان حافظ میرسید شریف جرجانی است؛ مرحوم سید ابوالقاسم انجوی شیرازی دیگر مصحح دیوان حافظ در مقدمه از قول مرحوم دکتر معین نقل می­کند: «هرگاه در مجلس درس میرسید شریف علامۀ گرگانی(جرجانی) شعر خوانده می­شد، می­گفت: به عوض این ترّهات به فلسفه و حکمت بپردازید، امّا چون شمس الدین محمد می­رسید علامۀ گرگانی می­پرسید بر شما چه الهام شده است؟ غزل خود را بخوانید. شاگردان علامه به وی اعتراض می­کردند این چه رازی است که ما را از سرودن شعر منع می­کنید ولی به شنیدن شعر حافظ رغبت نشان می­دهید؟ استاد در پاسخ می­گفت: شعر حافظ همۀ الهامات و حدیث قدسی و لطائف حکمی و نکات قرآنی است.»

به هر روی باید گفت اشعار حافظ دارای تاویلات و تمثیلاتی است که اهلش می­فهمند و می­توانند کلام او را تفسیر کنند و نه چنین است که هر ظاهرنگری بتواند پیرامون حافظ و ابیاتش قلم­فرسایی کند. به گفتۀ خود وی:

هزار نکتۀ باریکتر ز مو اینجاست        نه هرکه سر بتراشد قلندری داند[4]

به همین جهت دانشمندان و فقها و بزرگانی از معاریف علما ذوق خواندن دیوان حافظ و شناخت رموز معرفتی او را داشته­اند و برخی از آنان بر ابیات او شرح نوشته­اند.

از جمله کسانی که نسبت به دیوان حافظ نگرش عرفانی داشته، جدّنا العلّامة الحکیم المتکلّم الفقیه العارف آیةالله العظمی حاج شیخ محمدرضا کلباسی اشتری ; است. ایشان در اواخر عمر و کهولت سن اشعار حافظ را شرح می­گفته­اند و تقریراتشان را فرزند دانشمند و ادیب وی آیةالله حاج آقا فخرالدین کلباسی می­نگاشته است. حاصل رشحات علمی پدر و زحمات کتابت پسر، شرح تعدادی از ابیات دیوان حافظ شده است که برای اولین بار پس از گذشت بیش از نیم قرن از درگذشت مؤلف، با تحقیق و تصحیح در اختیار دوستداران فرهنگ عرفانی حافظ قرار می­گیرد.

2. مقامات العارفین فی شرح منازل السالکین؛ در این کتاب یکصد مقام و منزل عرفان در سیر و سلوک با شرح کوتاهی به همت مؤلّف تدوین شده است، در هر منزل با تمسک به آیه­ای از قرآن مجید یک سیر عرفانی را اشاره فرموده است.

اگرچه نویسنده با قلم خود اظهار داشته کتابی تحت عنوان «منازل السائرین در شرح مقامات العارفین» در سه جلد نگاشته است که متاسفانه تا کنون اثری از آن به دست نیامده است. این کتاب در حاشیۀ چاپِ سنگیِ «انیس اللیل در شرح دعای کمیل» در سال 1348 قمری فقط برای یک بار به چاپ رسیده است. اکنون این کتاب با تحقیق و تصحیح به زیور طبع آراسته می­شود.

3. اشراقات الأیّام لإفاضات الأنام؛ این کتاب تفسیر عرفانی ـ اخلاقی بعضی از آیات قرآن کریم است که مؤلف با تجسّم عملی آیۀ مورد بحث، به تاریخ عاشورا و نهضت امام حسین 7اشاره نموده، یکی از مصائب سیدالشهدا7را در پایان تفسیر هر آیه یادآور می­شود. بخشی از این کتاب با تحقیق آقای رحیم قاسمی در سال 1387 از سوی مؤسسۀ بوستان کتاب چاپ شد، ولی از آنجا که چاپ اول تمام شده و مرحوم مؤلف نیز ملحقاتی جهت افزودن به این کتاب تحت عنوان «إشراقات الأیام فی تفسیر بعض الآیات» تدوین و تألیف کرده بود و قصد داشته آن را به کتاب ضمیمه کند و در چاپ اول در دسترس محقق نبوده است، اکنون تمام کتاب با تحقیقی جامع­تر و به صورت یک­جا در اختیار علاقه­مندان به تفسیر عرفانی آیات قرآن کریم و دوست­داران علم اخلاق اسلامی قرار داده می­شود. شایان ذکر آنکه ملحقات، کمتر از اصل خود کتاب نیست.

4. طریق العبودیة یا راه اطاعت و بندگی؛ این کتاب گذری بر اخلاق اسلامی و سلوک دینی است که مؤلّف آن را در حقیقت سلوک و صفات سالکین و مقدمات و شرایط آن و حالاتی که در بین سلوک عارض می­شود، و مقاماتی که بعد از آن حاصل می­گردد، تالیف و تدوین فرموده است. این کتاب در سال 1380 قمری در مشهد مقدس به چاپ رسیده است، اکنون با تحقیق و ویرایش جدید در اختیار علاقه­مندان قرار می­گیرد.

5. هدیة السالکین؛ این کتاب به خواهش مورخ معاصر، محقق در علم تراجم مرحوم سید مصلح الدین مهدوی (م 1374ش) نگاشته شده است. در این رساله مؤلّف دفع بعضی آفات اخلاقی، و جذب برخی شاخص­های عرفانی را توضیح داده و به آیات قرآنی استشهاد فرموده است. این کتاب در سال 1380 قمری نیز در مشهد مقدس چاپ شده بود و اکنون با تحقیق و تصحیح به چاپ می­رسد.

لازم به ذکر است از آنجا که شخصیت مؤلّف و دیدگاه او به اخلاق و عرفان و ساختار معرفتی انسان در بین اقران وی ممتاز بوده، پس از مقدمه نگاهی به زندگانی او و اساتیدش داشته­ایم تا راهکاری برای دستیابی به سیر فکری و تکامل معرفت او باشد. او نه تنها در حکمت و عرفان نظری استاد بود، بلکه در عرفان عملی ید طولایی داشت به طوری که بسیاری از علمایی که او را درک کرده­اند وی را به کثیرالبکاء و الدعاء و المواعظ توصیف کرده­اند.

وی در دورانی که به عنوان یکی از مراجع تقلید خراسان مطرح بود از بیان مواعظ اخلاقی و سلوکی دریغ نمی­کرد و عموم مردم را چون پدری مهربان از چشمۀ زلال معارف اهل بیت : سیراب می­کرد.

آیةالله العظمی کلباسی در دوران جوانی اولین استادِ حوزوی عارف سالک آیةالله حاج میرزاعلی آقا شیرازی بوده که وی به سفارش حکیم سترگ مرحوم جهانگیرخان قشقایی بخشی از معارف دینی را از آیةالله کلباسی فراگرفته است، استاد شهید آیةالله مطهری دربارۀ پیوند خود با آیةالله حاج میرزاعلی آقا شیرازی و فراگیریِ اخلاق و عرفان از معدن جوشانِ نهج البلاغة توصیفاتی عجیب دارد. تا جایی که می­فرماید: اگر من با استاد حاج میرزا علی آقا آشنا نشده بودم خسارتی بس سنگین دچار می­شدم، او بود که مرا با نهج البلاغة پیوند داد، وقتی خطبه­های زهدی امیرالمؤمنین 7 را درس می­داد، بیش از نیم ساعت اشکهای آن پیرمرد بر روی محاسنش جاری می­شد و من از این حالت لذتی می­بردم که در هیچ کجا نصیبم نشد.

آیةالله حاج میرزاعلی آقا شیرازی آن قدر در اخلاق و سلوک تاثیرگذار بود که مرحوم آیةالله العظمی بروجردی با اصرار از ایشان خواستند تا به قم مقدسه هجرت نماید و علما و طلاب حوزۀ علمیۀ قم از چشمۀ جوشانِ اخلاق و عرفان او بهره­مند شوند و هنوز حوزۀ قم مدیون انفاس قدسیۀ چنین بزرگان علم اخلاق و عرفان نظری و عملی است.

شاید بتوان گفت سیر اخلاق عملی و عرفانی این اساتید، چون زنجیری به هم پیوسته است که هر یک از استادی این کمال و معرفت را دریافت و به شاگردانی انتقال داده است، و آیةالله کلباسی یکی از این حلقه­های اتصال در اخلاق و عرفان عملی است. اهتمام او به تالیف و تدوین چنین رساله­هایی حاکی از روح بلند و ملکوتی و انسانی اوست.

 


[1]. مقدمۀ دیوان خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازى‏، باهتمام محمد قزوینى و قاسم غنى‏، زوار، تهران‏، 1385 ص 167 - 171

[2]. مقدمۀ دیوان خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازى‏، باهتمام محمد قزوینى و قاسم غنى‏، زوار، تهران‏، 1385، ص 161

[3]. مقدمۀ دیوان خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازى‏، باهتمام محمد قزوینى و قاسم غنى‏، زوار، تهران‏، 1385 ص 133

[4]. قسمتی از این مقدمه با اقتباس از کتاب «عرفان حافظ» شهید مطهری تهیه شد.

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">